Sinds 2022 is deze moderne villa in de Torensteepolder in gebruik. De uitganspunten van deze strak vormgegeven woning zijn: veel daglicht, duurzaamheid en een warme uitstraling.
Het ontwerp is tot stand gekomen door een optimale afstemming op de oriëntatie en het prachtige uitzicht op de omgeving.
De kenmerkende heldere lijnvoering van de overstekken doorsnijden het strak vormgegeven volume. Dit concept wordt versterkt door de minimalistische detaillering van de licht grijze boeidelen die de horizontaliteit in de woning benadrukt en de afstemming in materialen. De openheid die zich aan de achterzijde van de woning ontvouwd creëert het ware samengaan van interieur en tuin voor een optimale beleving van het thuisgevoel binnen en in de tuin.
Het ontwerpidee is ontstaan vanuit de samenvoeging van drie basisvormen die gebaseerd zijn op het gevraagde programma. De daklijn van deze basisvormen vormt een krachtige lijnvoering waardoor er een helder volume ontstaat. Aan de voorzijde heeft het paviljoen een meer gesloten karakter, terwijl de achterzijde zich opent naar de omgeving.
Door het toepassen van vides en de grote glaspuien voel je de verbinding met de groene omgeving en komt er maximaal daglicht naar binnen. De overstekende daklijnen zorgen voor een natuurlijke zonwering.
Het ontwerpconcept wordt gevormd door een diamant die twee monumentale parels in een groen landschap verbinden. Door de dag heen verandert de diamant in verschijningsvorm door de weerspiegeling in het glas en metalen gevelafwerking en het licht van binnenuit.
De diamant is een transparante entreezone waaruit de verschillende woonruimtes worden ontsloten. De strak en minimalistisch vormgegeven diamant vormt een contrast met de rijkgedetailleerde monumentale bebouwing. Het ontwerp voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke historie van deze plek.
Omringd door het zorgcomplex De Gravin is de monumentale boerderij Dijkzicht, daterend uit 1870 gerenoveerd en opgenomen in de vernieuwende architectuur van de omgeving. De achterliggende schuur is herbouwd met moderne materialen, een eigentijdse uitstraling en met een knipoog naar de huidige gesloopte schuur. Daarentegen is de voorgevel van het voorhuis, door de monumentale eisen, blijven staan en werd het voorhuis bouwkundig verbeterd met de gewenste inpassing van het programma met de oude uitstraling van de boerderij.
Het programma is een combinatie van groepswoningen met een gemeenschappelijke woonkamer en 24-uursbegeleiding op de begane grond en appartementen voor mensen die meer zelfstandig kunnen wonen op de eerste en tweede verdieping. Het ontwerp is uitgewerkt in een 3D-model en uitgewisseld met adviseurs volgens de BIM-methode.
Een monumentale boerderij met een moderne uitstraling.
Het Molenschaer is een van de dagbestedingslocaties in de Hoeksche Waard. In dit activiteitencentrum komen volwassen mensen met een verstandelijke, een lichamelijke of meervoudinge beperking voor dagbesteding.
Door de verandering van de doelgroepen met een hogere zorgintensiteit was het nodig om het activiteiten centrum te renoveren. Voor de renovatie is er goed gekeken naar de wensen en praktische indeling. Door een vernieuwde kijk is er een nieuwe indeling ontstaan, waarbij nieuwe ruimtes zijn ontstaan en High Tech tilhulpmiddelen en andere moderne demotica aan het gebouw zijn toegevoegd om de zorg zo fijn en praktisch mogelijk in te kunnen zetten.
Voor het exterieur is de uitstraling aangepast naar deze tijd. De combinatie van stucwerk en de houten delen zorgt voor een vriendelijke en uitnodigende uitstraling, die iedereen doet verwelkomen. Tegelijkertijd zijn de wanden en kozijnen optimaal geïsoleerd en zijn er zonnepanelen op het dak toegevoegd. Deze dagbestedingslocatie is klaar voor de toekomst.
De bestaande monumentale Hoeksche Waardse boerderij “De Hendrikshoeve” is een rijksmonument. Op alle schaalniveaus in het ontwerp heeft het agrarisch karakter van de hoeve en het erf als leidraad gediend in de vormgeving.
Gestreefd is naar minimale aantasting van de rieten kap door de dakvensters verdiept, ritmisch en laag in de dakvoet de positioneren. Onder de dakvoet zijn bescheiden strookramen geplaatst om contact tussen de bewoners en het erf te versterken. Luchtkanalen monden uit in schoorstenen welke zijn uitgedetailleerd naar streekeigen exemplaren.
Puien op de begane grond liggen terug in de gevel en zijn uitgevoerd met 2 lamellen. Zodoende ‘slipt’ de gepotdekselde gevel visueel dicht en wordt inkijk bij de bedlegerige bewoners op de begane grond geminimaliseerd.
Er is veel aandacht besteed aan de beleving van de bewoners. Zo is de bestaande houten gebintconstructie van de schuur zo veel mogelijk in het zicht gehouden. Niet alleen in de publieke ruimtes maar ook in de appartementen van bewoners.
Monumentale details zijn zo veel mogelijk in het zicht gehouden, waar kleur is gebruikt zijn natuurlijke tinten toegepast (klei-bruine vloeren) en toegepaste materialen zijn waar mogelijk sober en eerlijk (eiken houten stootplinten en puien en entreetrap, toepassing van rvs en glas). Dit alles om te voorkomen dat het interieur een instelling-achtige sfeer uitademt.
Op de begane grond in de schuur hebben 9 meervoudig gehandicapte bewoners een plaats gekregen. Het betreft hier appartementen met bijbehorende natte groepen gepositioneerd langs een collectieve woonkamer, keuken en gang.
13 meer zelfstandige bewoners hebben een appartement op de begane grond van het voorhuis en de verdieping van de schuur betrokken. Een centrale woonkamer voor deze groep is gesitueerd op de verdieping van het woonhuis.
De centrale woonkamers spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van de beperkt mobiele bewoners en begeleiders en zijn dientengevolge gepositioneerd op plekken met een hoge belevingswaarde. De begane grond woonkamer ligt langs de westgevel aansluitend op een terras te midden van de bestaande fruitgaard. Van uit de woonkamer op de verdieping is er vrij zicht op een groot deel van het erf en de dijk.
Een bestaand woonhuis, die al een langere tijd leegstond, heeft een bijzonder mooie transformatie ondergaan. De woning, die zich in basis doet denken aan een boerderij, kenmerkt zich door een voorhuis en schuur die samen zijn getransformeerd naar een royale woning met grote glaspartijen en een open living op de begane grond die een sterke relatie met buiten heeft. Het ontwerp is opgebouwd uit kernmaterialen riet, hout, glas en gevelstuc. Door deze samenstelling is een warme en moderne uitstraling ontstaan die geheel passen bij de sferen van een boerderij in deze tijd. De verticale ingrepen zijn voorzien van een houten kader, hierdoor worden zij niet alleen benadrukt, maar zijn zij ook duidelijk familie van elkaar en ontstaat er een samenhangend geheel.
De woning is volledig omgebouwd naar een eigentijdse en ruimtelijke beleving. De verschillende ruimten zijn open met elkaar verbonden, maar door de diversiteit van vloerafwerkingen zijn er verschillende plekken in de ruimtelijke woning ontstaan.
Het interieur heeft een heldere basis, waardoor de fraaie design keuken en de loopbrug als echte eyecatchers tot hun recht komen.
Het woonhuis heeft een eenvoudige opzet met een stevige rieten kap. De kapconstructie steekt ruim over de stucgevels en heeft een duidelijke insnede ter plaatse van de entree. De gevels en plint zijn ontworpen als vrijstaande elementen die doorlopen in tuinmuren en plantenbakken. Zo ontstaat een sterke samenhang met de inrichting van de buitenruimte.
De verticaal georiënteerde gevels worden doorsneden door de horizontale koppeling met het vrijstaande bijgebouw. Dit bijgebouw heeft dak van leisteen met dezelfde type gevelsteen als de woning in een donkere kleurstelling. Zo is er naast een duidelijke samenhang in dakvorm en type materialisering ook een onderscheid in hiërarchie door de afwijkende kleurstelling en ligging ten opzichte van de woning.
De verticale gevelopeningen zorgen voor veel licht in de woning en corresponderen met de loop- en zichtlijnen in de woning. De zichtlijnen eindigen in open ruimtes met een vide en interessante doorzichten van de buitenruimte.
Een gedateerd interieur is volledig omgebouwd naar een eigentijdse en ruimtelijke beleving. De verschillende ruimten worden gescheiden door stalen taatsdeuren, waarbij plafond en vloeren naadloos in de verschillende ruimten doorlopen.
Het interieur heeft een heldere basis, waardoor de fraaie taatsdeuren, de designtrap, de keuken en de centrale haard als echte eyecatchers tot hun recht komen.
Het ontwerp van deze bouwstede is gebaseerd op de landelijke en karakteristieke omgeving van de Hoeksche Waard. Gelegen tussen de bestaand boomgaard in het buitengebied presenteert het huis zich als een klassieke bouwstede. Deze bouwstede kenmerkt zich door de klassieke scheiding tussen het hoofdgebouw en de omliggende bijgebouwen.
Het noord-Zuid georiënteerde huis staat centraal op het kavel dat grotendeels door de boomgaard is omgeven met doorzichten naar de omliggende polder.
De royale bouwstede straalt rust uit door de symmetrische opdeling van de voorgevel.
De architectuur en materialisering van het huis is landelijk met een rood genuanceerde steen, donkere dakpannen en een rijk gedetailleerde gevel accenten volgens de klassieke bouwmethode.
Zowel het exterieur als het interieur is door Bogaerds architecten tot in detail uitwerkt.
Vanuit het grote geheel tot in het kleinste detail hebben we mee mogen denken en ontwerpen.