Afstudeerproject: Maximalisatie van bedrijfsefficiëntie met glastuinbouw op een bedrijfsgebouw

Voordat ik ga toelichten waar dit afstudeerproject over gaat, zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Matthieu Pons en ik ben sinds maart 2021 werkzaam bij Bogaerds Architecten. Eerst als werkstudent, daarna als stagiair en nu als afstudeerstudent.

De afgelopen maanden heb ik onderzoek gedaan voor mijn afstudeerproject aan de Hogeschool Rotterdam. Het onderzoek gaat over de verdichting van bedrijventerreinen door het optoppen van bedrijfsgebouwen met glastuinbouw. Dit onderzoek stroomt voort uit vragen die wij onszelf stelden met betrekking tot de schaarste van grond in Nederland en de hernieuwde interesse in duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.

In het onderzoek worden onderwerpen behandeld die betrekking hebben tot het optoppen van een bedrijfsgebouw. De uitkomsten van deze onderwerpen zijn vertaald in een brochure voor potentiële opdrachtgevers. Het doel van de brochure is om ervoor te zorgen dat men een beter idee krijgt wat voor impact optoppen kan hebben op hun bedrijfsgebouw.

In de brochure wordt de casus Growers United in Maasdijk gebruikt als referentie. Deze casus is uitermate geschikt, omdat het gebouw een groot dakoppervlak en een interessante vormgeving heeft. Daarnaast heeft het bedrijf affiniteit met het distribueren van gewassen en is het gevestigd in Westland, een groot kassenbouw gebied waar kassen steeds vaker ruimte moeten maken voor bedrijfsbouw. Door deze casus worden er weer kassen teruggebracht naar de zogenoemde Glazen Stad.

Er zijn verschillende aspecten toegevoegd en aangepast aan de casus. Hieruit is een nieuw ontwerp ontstaan. Dit is uitgewerkt in een brochure, die uiteindelijk bij de opdrachtgever op tafel komt te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bezoekadres

Rijksstraatweg 82
3281 LW Numansdorp

Postadres

Postbus 7405
3280 AE Numansdorp

Contact

T : 0186 - 651 144
E : bogaerds@bogaerds.nl

© 2023 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Gemaakt met door Schot