Brandweerkazerne

Op zaterdag 29 juni is de nieuwe brandweerkazerne te Klaaswaal feestelijk geopend. Het ontwerp is in nauwe  samenwerking met RoosRos architecten tot stand gekomen.

De gevel van de nieuwe kazerne is bekleed met verticaal geplaatste houten delen. Die refereren aan de zwarte gepotdekselde boerenschuren in de omgeving. In het zwarte volume is een messcherpe insnede gemaakt, gevuld met aluminium en glas.

Snelheid is een leidend thema in het ontwerp van de kazerne. De plattegronden, de situering en het omliggend terrein zijn ingericht vanuit de gedachte: iedere seconde telt. De voorzijde van het gebouw is een grote transparante opening. Achter helder glazen deuren staan de brandweerwagens gestald. Op de begane grond bevinden zich de remise en de uitrukfaciliteiten. Op de verdieping zijn de vergader- en kantinefaciliteiten.

Om tot de juiste sfeer in het gebouw te kunnen komen is een workshop met de brandweerlieden georganiseerd. Door de duidelijke uitgangspunten van deze heren werd er een ontwerp ontwikkeld met als thema multifunctioneel & gezelligheid.

Gebruik van een rustige en praktische basis in combinatie met warme accenten is een fijne sfeer ontstaan. Een van de belangrijkste elementen was het gebruik van de bar, voor de gezellige momenten met elkaar, maar ook het gebruik van voldoende tafels voor eventuele cursussen . Door de geringe ruimte en de verschillende behoeftes is  een bar ontwikkeld die voor een deel multifunctioneel inzetbaar is. Dit element kan worden verplaatst  en worden aangesloten aan de overige bartafels die zich in de ruimte bevinden.

Naast deze flexibele indeling is een mooie doorkijk, gemaakt naar de opgestelde brandweerauto’s in de kazerne, in combinatie met een wall foto van het verleden. Een mooi verbindend contrast in tijd!

INSTAGRAM

Bezoekadres

Rijksstraatweg 82
3281 LW Numansdorp

Postadres

Postbus 7405
3280 AE Numansdorp

Contact

T : 0186 - 651 144
E : bogaerds@bogaerds.nl

© 2023 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Gemaakt met door Schot