English

"Een gebouw dat het agrarische streekkarakter zowel binnen als buiten uitademt met een prachtige herbestemming."

 

De bestaande monumentale Hoeksche Waardse boerderij “De Hendrikshoeve” is een rijksmonument.

Op alle schaalniveaus in het ontwerp heeft het agrarisch karakter van de hoeve en het erf als leidraad gediend in de vormgeving.

Gestreefd is naar minimale aantasting van de rieten kap door de dakvensters verdiept, ritmisch en laag in de dakvoet de positioneren. Onder de dakvoet zijn bescheiden strookramen geplaatst om contact tussen de bewoners en het erf te versterken. Luchtkanalen monden uit in schoorstenen welke zijn uitgedetailleerd naar streekeigen exemplaren.

Puien op de begane grond liggen terug in de gevel en zijn uitgevoerd met 2 lamellen. Zodoende ‘slipt’ de gepotdekselde gevel visueel dicht en wordt inkijk bij de bedlegerige bewoners op de begane grond geminimaliseerd. 

 

Interieur

Er is veel aandacht besteed aan de beleving van de bewoners. Zo is de bestaande houten gebintconstructie van de schuur zo veel mogelijk in het zicht gehouden. Niet alleen in de publieke ruimtes maar ook in de appartementen van bewoners.

Monumentale details zijn zo veel mogelijk in het zicht gehouden, waar kleur is gebruikt zijn natuurlijke tinten toegepast (klei-bruine vloeren) en toegepaste materialen zijn waar mogelijk sober en eerlijk (eiken houten stootplinten en puien en entreetrap, toepassing van rvs en glas).

Dit alles om te voorkomen dat het interieur een instelling-achtige sfeer uitademt.

 

Programma

Op de begane grond in de schuur hebben 9 meervoudig gehandicapte bewoners een plaats gekregen. Het betreft hier appartementen met bijbehorende natte groepen gepositioneerd langs een collectieve woonkamer, keuken en gang.

13 meer zelfstandige bewoners hebben een appartement op de begane grond van het voorhuis en de verdieping van de schuur betrokken. Een centrale woonkamer voor deze groep is gesitueerd op de verdieping van het woonhuis.

De centrale woonkamers spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van de beperkt mobiele bewoners en begeleiders en zijn dientengevolge gepositioneerd op plekken met een hoge belevingswaarde. De begane grond woonkamer ligt langs de westgevel aansluitend op een terras te midden van de bestaande fruitgaard. Van uit de woonkamer op de verdieping is er vrij zicht op een groot deel van het erf en de dijk.

 

Plaats:

Numansdorp

 

Bruto vloeroppervlak:                 

1630 m²